Halloween

 

Decoreer je huis met Halloween producten van Ollebol & Muis

Je kent het wel, Amerikaanse films en series waar Halloween gevierd wordt. Door Social Media zie je steeds meer verhalen en filmpjes over dit feest op 31 oktober. Halloween is de laatste jaren steeds populairder aan het worden in Nederland. Kon je eerst alleen bij grote tuincentra pompoenen en spinnen vinden om neer te zetten... tegenwoordig kun je op veel meer plekken Halloween (herfst) decoraties kopen en worden er ook feesten gevierd met Halloween thema. Weet jij wat we nou precies vieren met Halloween?  

1. Hoe is Halloween ontstaan? 

Voor het ontstaan van Halloween moet je zo'n tweeduizend jaar terug in de tijd. De Kelten vierden in Ierland feest op 31 oktober om de start te markeren van de donkere helft van het jaar. Dit feest werd Samhain genoemd. Deze feesten stonden bekend om veel bier, grote vuren en priesterlijke druïden rituelen. En misschien nog wel het belangrijkste, een diner met de doden.  De Kelten geloofden dat tijdens het Samhain feest de grens tussen de wereld van de levenden en de doden minimaal was en werden de geesten van hun voorouders uitgenodigd voor een maaltijd.  

Paus Bonifatius IV verpestte het feest in de zevende eeuw. Hij maakte er een Christelijk feest van en veranderde het Keltische feest in Allerheiligen. Er werd op 31 oktober niet langer bier gedronken maar gevast en gebeden. 

2. Hoe is de naam ontstaan? 

Halloween is terug te voeren naar de naam All Hallow's Eve wat eigenlijk betekent de avond voor Allerheiligen. Deze dag is voor veel Europese landen een nationale feestdag en wordt gevierd op 1 november. Katholieken herdenken op deze dag alle heiligen en martelaren. 

3. Trick or treat

De oude tradities van de Kelten waren niet helemaal verdwenen. De vuren werden nog steeds ontstoken maar ditmaal om de katholieke heiligen te eren. Er kwamen nieuwe tradities bij waaronder het zogeheten souling. De armen gingen langs de deuren om te zingen en muziek te maken in ruil voor een koek. Dat gebeurde op 2 november, Allerzielendag. Historici zeggen dat souling de voorloper is van het huidige trick or treat waar kinderen langs de deuren gaan om snoep te verzamelen. 

4. Wie begon met Halloween

De vieringen rond 31 oktober werden door de eeuwen heen een mengelmoes van katholieke en heidense tradities, aangevuld met lokale gebruiken. De katholieke Ieren vieren een combinatie van Samhein, Allerheiligen, Allerzielen en lokale folklore. Hier deed de uitgeholde pompoen ook zijn intrede. Toen in Ierland de aardappeloogst mislukte tussen 1845 en 1854 brak er een grote hongersnood uit en emigreerden vele Ieren naar de Verenigde Staten. Zij namen hun gebruiken rondom Halloween mee en staan dus aan de oorsprong van de huidige Halloweenviering. In Amerika is Halloween een van de grootste feesten van het jaar. 

5. Wat vieren wij in Nederland nu met Halloween

Halloween is een mix van een oud Keltisch feest en wat katholieke gebruiken. Wat begon als mogelijkheid om contact te leggen met overleden dierbaren, is uitgemond in een spookachtig verkleedfeest met snoep en horror. In Nederland word sinds de jaren 80 ook Halloween gevierd. Steeds meer huizen worden voorzien van accessoires die met Halloween verbonden zijn zoals pompoenen, spinnenwebben, skeletten, spinnen etc. Ollebol & Muis heeft ook een aantal Halloween versieringen in haar assortiment maar die zijn lang niet zo eng maar wel een stuk unieker. Hoewel wij in Nederland geen religieuze oorsprong en traditie kennen voor het Halloween feest is het wel steeds populairder aan het worden. 

6. Is Halloween hetzelfde als Sint Maarten?

Omdat op beide feestdagen de kinderen met een lantaarntje langs de deuren gaan voor het ophalen van snoep en lekkers en de overledenen herdacht worden, wordt vaak gedacht dat Halloween en Sint Maarten dezelfde feestdagen zijn. Dit is niet zo. Sint Maarten wordt op 11 november gevierd en is de naamdag van Marinus van Tours. Hij werd bekend omdat hij als soldaat de helft van zijn mantel gaf aan een arme bedelaar en na een droom koos om als christen verder te leven. Sint Maarten verschijnt in veel landen jaarlijks als een bisschop op een paard en lijkt daardoor op Sinterklaas maar dat is hij zeker niet. 

Halloween decoraties van Ollebol & Muis geen 13 in een dozijn

Hoe kun je je huis decoreren met Halloween versieringen zonder dat het eng wordt en ook zonder de 13 in een dozijn producten uit de winkel? Ollebol & Muis biedt een paar hele mooie handgemaakte Halloween decoraties aan. Hang in je kamer bij het gedecoreerde Halloween hoekje een vlaggenlijn gemaakt van de mooie Belle & Boo stof op. Of wat denk je van de mooie trick or treat tasjes met Halloween print? Alles handgemaakt van prachtige stof met mooie geïllustreerde Halloween Prints. Heel duurzaam want je kunt deze producten elk jaar weer gebruiken! De Halloween kaarten van Belle & Boo zijn kleine schilderijtjes. Zet ze op de Halloween tafel als klein decoratie item en je maakt je Halloween versiering helemaal af.  

 

© 2009 - 2024 Ollebol & Muis | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel